Har du spørsmål om tannregulering og behandlingsformer? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene.

Har du behov for akutt hjelp utenom våre åpningstider, kan du ringe din tannklinikk/tannlege eller den offentlige tannhelsetjenesten. Om de også har stengt, skal en telefonsvarer gi deg informasjon om hvor og når du kan få hjelp. Du finner nærmeste tannklinikk på nettsidene til den fylkeskommunen hvor du bor/oppholder deg. Vi svarer sporadisk på mail “tannregulering@vakkertsmil.no” i ferietid.

Vær oppmerksom på at den offentlige tannhelsetjenesten er gratis helt frem til det året du fyller 18 år. Fra det året du fyller 19 år, til og med det året du fyller 24 år, har du rett til et utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud. Dette tilbudet innebærer at du betaler 25% etter Helse- og omsorgsdepartementets takster.

Tannhelsetjenesten i Viken har tilbud om tannlegevakt kun i helger og på helligdager. Ta kontakt med den tannlegevakten som er lokalisert nærmest deg: https://viken.no/tjenester/tannhelse/tannlegevakt/

Nedenfor finner du noen tips til selvhjelpen. Er du allikevel bekymret, kan du alltid ringe oss i våre åpningstider. I ferier svarer vi bare sporadisk på mail.

En kloss har løsnet eller beveger seg

En løs eller mistet kloss er ingen “nødsituasjon”, men vennligst ring oss og gi beskjed allikevel. Skjer dette utenfor våre åpningstider, og du ikke plages, kan du ringe når vi åpner igjen. Da finner vi en time for å lime den på igjen.

Dette kan du forsøke å gjøre selv:

I mellomtiden kan du legge på voks (som du fikk utlevert når du fikk tannreguleringen på) på klossen for å holde den i ro. Pass på at tannen er tørr før du legger på voksen. Dersom den bakerste klossen løsner og skaper irritasjon og plager, kan du forsøke å åpne klossen og fjerne den fra buen. Dette gjør du ved å ta bort gummistrikken (ligatur) rundt klossen, forsiktig med en pinsett, og bruke en god liten saks eller avbitertang og klippe buen med klossen på.

Strengen/buen har løsnet fra en kloss

Vennligst ring oss og gi beskjed. Dersom dette skjer utenfor våre åpningstider, og du ikke plages, ringer du når vi åpner igjen. Du kan forsøke å legge strengen tilbake i sporet med en pinsett eller lignende. Dette kan være enklere om du får hjelp og bruker godt lys.

Strengen/buen har glidd ut av det bakerste festet

Vennligst ring oss og gi beskjed. Dersom dette skjer utenfor våre åpningstider, og du ikke plages, ringer du når vi åpner igjen. Du kan forsøke å stikke strengen tilbake i hullet på det bakerste festet med en pinsett eller en tang. Dette kan være enklere om du får hjelp og bruker godt lys. Dersom dette er vanskelig, kan du klippe av strengen med en avbitertang eller en kraftig neglesaks eventuelt legge litt voks (som du fikk utdelt når du satte på reguleringen) på enden at metalltråden.

Det bakerste festet har løsnet

Vennligst ring oss og gi beskjed. Dersom dette skjer utenfor våre åpningstider, og du ikke plages, ringer du når vi åpner igjen. Situasjonen er verken farlig eller akutt, men kan oppleves noe ubehagelig. Du kan forsøke å klippe strengen helt inntil neste feste med en avbitertang eller en kraftig neglesaks.

Reguleringen gir deg “gnagsår” eller stikker

Situasjonen er ikke akutt, men kan være ubehagelig. Legg på litt voks som du fikk utlevert da reguleringen ble satt på. Stikker strengen og det er lenge til din neste time, er det bare å ta kontakt med oss om du ønsker at vi skal klippe strengen for deg. Du kan også forsøke å klippe strengen mellom de to bakerste klossene og fjerne den delen som stikker. Pass på å klippe strengen så langt inntil klossen som mulig.

Slik setter du på voks som gir godt feste:

1. Tann og kloss må være tørr. Kjøkkenpapir fungerer bra.

2. Klem av et lite stykke voks og rull den til en liten “ball”.

3. Trykk voksen over det området som plager deg (se bilde nedenfor).

Andre ofte spurte spørsmål

Hvorfor trenger man tannregulering?

Hvor lenge må jeg gå med tannregulering?

Er det vondt med tannregulering?

Hva koster tannregulering?

Hva er overbitt?

Hva er underbitt?

Hva er kryssbitt?

Hva er vanlig prosedyre?

Hvorfor velge oss?

Svar

1. Hvorfor trenger man tannregulering?

Kjeveortopedisk behandling utføres for å bedre sambittet og tannstillingen slik at tannsettet skal fungere bedre. Det moderne samfunnet har blitt slik at rette tenner og et vakkert smil gir bedre selvtillit og selvfølelse.

En kjeveortopedisk behandling kan være nødvendig av mange grunner:

  •  Bitt- og tannstillingsfeil
  •  Manglende tannanlegg eller tap av tenner
  •  Som forberedelse til planlagte implantater eller proteser
  •  Misfornøyd med tannstilling,  funksjon og estetikk
  •  Hjelp i taleterapi
  • Ansikts- og kjevesmerter

2. Hvor lenge må jeg gå med tannregulering?

Omfanget av kjeveortopedisk behandling/tannregulering varierer mye fra person til person. Det varierer først og fremst med hvor alvorlig og vanskelig bitt- og tannstillingsfeil som skal rettes opp er. Vi gjør vårt ytterste for at behandlingsperioden blir så kort som mulig. Den varierer fra ca ett år til to år.

Med din hjelp og vår kompetanse kan vi nå et perfekt resultat på kort tid. Dvs. at vi er avhengig av at du samarbeider med oss og kommer til de regelmessige kontrolltimene.

3. Er det vondt med tannregulering?

Å sette på selve reguleringen gjør ikke vondt, men tennene kan føles litt ømme de første to dagene. Det samme kan gjelde etter stramming/bytte av streng. Ømme tenner er like normalt som det er å ikke merke noe i det hele tatt. Man kan også få litt sår på innsiden av lepper/kinn, eller på tungen, men dette går også over etter hvert.

4. Hva koster tannregulering?

Helsedepartementet har satt klare retningslinjer for refusjon. Hvor mye man får i støtte kommer an på behov, alvorlighetsgrad og behandlingstid.
Les mer om priser og refusjonsordningen her…

5. Hva er overbitt?

Overbitt er når tennene i overkjeven står alt for langt frem i forhold til tennene i underkjeven. Graden av overbitt varierer og måles i mm. Et fysiologisk normalt bitt defineres med 2-3 mm. Overbitt på mer enn 6 mm, anses som “klart behov” for tannregulering.

6. Hva er underbitt?

Underbitt defineres når tennene i underkjeven står foran tennene i overkjeven ved sambitt.

I motsetning til overbitt, er underbitt vanskelig å behandle siden veksten av underkjeven ikke kan styres. Mindre grad av underbitt, kan behandles med vanlig tannregulering. I alvorlig grad av underbitt, må behandlingen ofte kombineres med kjevekirugi. På denne måten forbedrer man ikke bare tennenes stilling, men også pasientens profil (en markert fremtredende hake forminskes) slik at pasientens utseende forbedres vesentlig.

7. Hva er kryssbitt?

Kryssbitt er en bittfeil som er viktig å behandle.

Kryssbitt oppstår når tannbuens bredde ikke passer til hverandre. I et vanlig tannsett er tannbuen i overkjeven bredere enn tannbuen i underkjeven. Hos mange pasienter med kryssbitt er overkjevens tannbue for smal i forhold til underkjevens tannbue. Årsak kan være en forstyrrelse i samspill av tunge, leppe, muskulatur og andre funksjoner som pusting med nese og munn.

Når enkelte tenner står feil kan underkjeven, ved sambitt, bli tvunget til enten venstre eller høyre. Dette kalles tvangsføring og resultere i kryssbitt. Det er viktig å behandle en slik tvangsføring fordi det kan oppstå asymetrisk vekst av kjeven.

Vi har mange og effektive behandlingsmetoder for å oppheve en slik bittfeil. Ta kontakt med oss for konsultasjon og anbefaling.

8. Hva er vanlig prosedyre?

Vi setter aldri på tannregulering ved første besøk!

  • Du fyller ut et enkelt skjema med pasientopplysninger.
  • Vi tar en hyggelig prat for å bli kjent med deg.
  • Vi gjennomfører en undersøkelse og vurderer bittfeil.
  • Vi tar et oversiktsrøntgenbilde (OPG) for å analysere kjevebenet, at visdomstenner er anlagt, at alle tenner er tilstede og at røttene er sunne og friske.

Dersom det foreligger et behandlingsbehov, avtaler vi en ny time som skal danne grunnlaget for å kunne gi deg nærmere informasjon om behandlingsforløp.

Ler mer om behandling hos oss her…

9. Hvorfor velge oss?

I en hektisk hverdag, prøver vi å tilby deg noe som er helt essensielt for en god behandling og ikke minst et godt resultat –  TID og EMPATI!

Vi er flinke med barn og ungdom som har hatt en dårlig opplevelse med tannlegen eller har tannlegeskrekk. Vårt hyggelige team tar imot deg i vår moderne og trivelige klinikk, og vi gjør vårt beste for at du skal trives hos oss. Vi prøver å vinne din tillitt for at vi skal kunne jobbe godt sammen i mens du er i behandling. Mye skjer i puberteten, og tannregulering er hos mange en del av denne perioden. Vi gjør vårt ytterste for å gi deg gode opplevelser.

Les mer om hvem vi er og hva vi står for her…

_______________________________________________________

Moderne tannregulering for barn og voksne i Vestby